ضرورت اسکان امن در فرایند توانمندسازی فرزندان مستقل‌شده از مراقبت خوابگاهی

تجربه زندگی امن در خانواده از بدیهی‌­ترین حقوق هر کودکی است. این موهبت برای بسیاری از افراد پابرجاست با این‌حال، گروهی به‌واسطه شرایط زندگی از آن محروم هستند. این محرومیت می‌­تواند به اشکال مختلفی خود را نشان دهد. کودکی که در عین زندگی در خانواده متوجه خشونت، غفلت و بی­‌مهری است. این دسته از کودکان شاید هرگز آن‌چنان که باید خانه را به‌مثابه فضایی امن و کانونی گرم تجربه نکنند. تعدادی از این کودکان ممکن است به‌دلیل شدت خشونت‌ها از زندگی در مؤسسات رفاه کودک یا بهزیستی سردرآورند. این دسته‌ اخیر کنار فرزندان بی­‌سرپرست فاقد حمایت خویشاوندی، زندگی متفاوتی را از سرمی‌­گذرانند. زندگی خوابگاهی که به‌رغم تمام تلاش­‌هایی که می­‌شود در بهترین حالت شبه­‌خانواده­‌هایی است که چندان مناسبتی با خانواده ندارند.

چالش‌های فرزندان در نبود مسکن امن

این دسته از فرزندان پس از زندگی خوابگاهی هم با مشکلات زیادی مواجه هستند. آنها عموماً در نبود خانواده و به‌دلیل مشکلات و محدودیت‌های مالی در مناطق پرخطر و بزه‌­خیز زندگی می­‌کنند. تعدادی از آنها ممکن است زندگی در خانه­‌های موقت و حتی ناامن را تجربه کنند و گروهی بی­‌خانمان شوند. به‌همین دلیل است که تأمین مسکن امن، اولین قدم توانمندسازی و ایجاد ثبات در زندگی فرزندان مستقل­‌شده است. نبود مسکن امن موجب آشفتگی و عدم تمرکز جوانان مستقل­‌شده می­‌شود و می‌­تواند تمام تلاش‌ها و اقدامات دیگر را تحت‌تأثیر قرار دهد.

ضرورت اسکان امن در فرایند توانمندسازی فرزندان مستقل‌شده از مراقبت خوابگاهی

بیشتر بخوانید
کودکان بهزیستی از کجا می‌آیند و به کجا می‌روند؟
ملاحظات و راهبردهای کار با فرزندان در فرایند ترک مراقبت

تأمین مسکن امن در روشنای امید

در این راستا، روشنای امید به‌عنوان یک نهاد تخصصی توانمندسازی فرزندان مستقل­‌شده از سازمان بهزیستی در فرایند توان­‌افزایی و استقلال این فرزندان، در گام‌های ابتدایی همکاری خود با فرزندان، تأمین سرپناه امن را هدف می‌­گیرد. در این مدل همکاری، تسهیلات مسکن در قالب وام در اختیار فرزندان قرار می‌­گیرد. در فرایند انتخاب مسکن، فرزندان به‌صورت کامل همراهی می‌­شوند. آنها تجربه­‌ چندانی برای رهن و اجاره­‌ ملک ندارند و ممکن است در جریان عقد قرارداد متضرر شوند.

روشنای امید آنها را با ملاحظات این حوزه آشنا می‌­کند. واحد مددکاری اجتماعی بنیاد، به فرزندان توصیه­‌های لازم را برای انتخاب هم­‌خانه­‌ احتمالی به فرزندان ارائه می­‌کند. فرزندان در این فرایند همانند سایر جنبه­‌های توانمند‌سازی به اصول روشنی پایبند خواهند بود. اینکه حرمت مکان زندگی خود را نگه دارند و آن را از گزند حضور افراد ناامن و روابط پرخطر حفظ کنند. از اموال و اثاث منزل به‌خوبی نگهداری کنند. منزل را به پاتوق رفتارهای پرخطر تبدیل نکنند. آنها باید به قرارداد اولیه که در حضور مددکار بنیاد تنظیم شده پایبند بمانند؛ حق‌دخل‌و‌تصرف همچون تغییر مبلغ رهن یا اجاره را ندارند. مشخصاً روشنای امید با تأکید بر این اصول و خط قرمزها امیدوار است فرزندان چهارچوب‌های زندگی در حریم شخصی امن را تجربه و تمرین کنند؛ موضوعی که می­‌تواند پایه­‌ تمامی اقدامات توانمندسازی باشد.

انتهای پیام

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید!